Marcel Joosen

studeerde koordirectie bij Jan Pasveer aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam en behaalde in 1983 het diploma uitvoerend musicus, een jaar nadat hij afstudeerde in het hoofdvak piano. Hij is dirigent van het Pauluskoor Amstelveen, Toonkunst Alkmaar, Soli Deo Gloria Hoorn en Stem en Snaren Enkhuizen. Ook is hij werkzaam als docent piano, musical en eigentijdse zang. Vanaf mei 1985 is hij artistiek leider van het Pauluskoor. Naast de Matthäus- en Johannes Passion van Bach, diverse missen en vespers, de grote oratoria van Haydn en de Carmina Burana van Orff dirigeerde hij onder meer ook A Child of Our Time van Tippet, het Magnificat van Rutter, Le Roi David van Honneger en werken van Jenkins en Dvorak. In 2003 voerde hij met vier koren Puccini’s Messa di Gloria en het Stabat Mater van Rossini uit in het Concertgebouw te Amsterdam. In Amstelveen en Enkhuizen leidde hij ‘Scratch’ dagen met zo’n 400 zangers. Met projectkoren gaf hij concerten in Boedapest, Berlijn, Praag en in 2018 in Italië, waar hij uitvoeringen leidde van het Requiem van Mozart in Cremona en in Verona, muzikale medewerking verleende aan een mis in de San Marco in Venetië. In 2021 voerde hij, ook met een projectkoor, in de Stephansdom in Wenen de Messa di Gloria van Puccini uit.

Foto Marc Dorleijn